A kutyák szemén kialakuló zöldhályog veszélyei

2018. január 28. 11:34.
A kutyák szemén kialakuló zöldhályog veszélyei

A zöldhályog a szem belső nyomásának emelkedését jelenti, mely kutyáknál, macskáknál és az embereknél is igen veszélyes szembetegségnek számít. Háttérben lehet genetikai ok is, melyre bizonyos fajtáknál nagyobb az esély, ilyen például a labdador retriever, a beagle, a dán dog, a cocker spániel, a basset hound, a Samoyed vagy a Chow Chow is.

Sok esetben már fiatal korban előfordulhat, ezért különösen fontos, hogy tenyésztés előtt szemészeti vizsgálattal ellenőrizni kell, hogy az adott egyed mennyire hajlamos rá.

A Zöldhályog tünetei kutyáknál

Ez a szembetegség egyértelműen sajátos tünetekkel jár. Az állat ilyenkor nyugtalan, sokszor aluszékonyabb, mint korábban volt, fájdalmat érez folyamatosan, a szem fehér ínhártyáján pedig hirtelen sok ér válik láthatóvá. Következménye a szaruhártya ödéma is, melynél az egész szaruhártya színe megtud változni fehéres szürkére, kékesre, vagy halvány kékeszöldre.

Ilyenkor a kutya szemgolyója látványosan megnagyobbodik és fellép a betegséggel járó kellemetlen szemzavar is. Sok esetben örökletesség miatt alakul ki, de másodlagosan is kialakulhat, ilyenkor legtöbb esetben valamilyen más szembetegség következményében jön elő. Ez lehet belső szemgyulladástól, szemlencse ficamtól, penetráló szaruhártya sérüléstől is. Nagyon fontos, hogy a gazdi feladata hogy észrevegye a kutya tüneteit, ezért ha bármi furcsát észlelünk rajta, mindenképpen forduljunk vele állatorvoshoz!

A kutyák szemén kialakuló zöldhályog veszélyei

A kutyák szemén kialakuló zöldhályog veszélyei

Hiszen ez a betegség, ha nincs időben észrevéve és kezelve, akkor sajnos a szem hátsó felében, az ideghártya teljes felületén hatalmas, visszafordíthatatlan károkat tud okozni. Ez pedig azt jelenti, hogy kutyánk akár pár óra alatt is képes teljesen megvakulni. A betegség kezelése szemcseppel, vagy műtéttel is történhet.

A szemnyomás mérését egy speciális eszközzel végzik el, mely csupán néhány másodpercig tart. Ezután állapítja meg az orvos, hogy mennyire előrehaladott a betegség, illetve eldönti azt, hogy milyen kezelést javasol a kutya gyógyulása érdekében.

A kutyák szemén kialakuló zöldhályog veszélyei - Hozzászólások

Még nincsen hozzászólás.

Hozzászólás írása

* A csillagal jelölt mezők kitöltése szükséges..

Biztonsági kérdés: