A jakuzzi hibás befúvóinak okai

2017. május 11. 12:31.
A jakuzzi hibás befúvóinak okai

Jakuzzik esetében időnként előforduló probléma lehet, hogy amint bekapcsoljuk a fúvókákat, azok valamiért nem úgy működnek, mint ahogyan azt korábban megszokhattuk, ezáltal például akadoznak, vagy csak szimplán csökkent a nyomásuk és az erősségük.

Sokan ilyenkor hajlamosak megijedni, azonban aggodalomra a legtöbb esetben semmi ok, hiszen amennyiben érezhetően működnek a fúvókák, akkor nagy probléma nem állhat a háttérben, ezáltal nem kell rögtön szakember segítségét kérnünk, olyannyira nem, hogy akár mi magunk is megoldhatjuk a problémát. Lássuk mit ellenőrizhetünk!

A következő cikkek is érdekesek lehetnek:

Az első lépések

Amit elsőként megtehetünk ilyen esetekben, az alighanem az, hogy a befúvókat üzemeltető pumpa megfelelően működik-e. Amennyiben ugyanis ide levegő szorult, az nagyon könnyen előidézhet nyomáscsökkenést, amit rendkívül egyszerűen orvosolhatunk egy általános légtelenítéssel. Amennyiben olyan nagy jakuzzival rendelkezünk, hogy két pumpával működik, akkor mindkettőt ellenőrizzük hozzá, hiszen sose tudni, hogy melyikkel van probléma. Ha régebbi jakuzzi modellünk van, abban az esetben elképzelhető, hogy olyan befúvó pompánk van, ami külön gomb megnyomásával indítható el. Ezek rendszerint tönkremehetnek, vagy a légcsapok lazulhatnak meg, amit alkatrészcserével orvosolhatunk.

A második dolog, amit megtehetünk még a fenti diagnózis után, hogy kitisztítjuk a szűrőt. Amennyiben ugyanis a szűrőben jelentős mennyiségű kosz rakódik le, az nyilván megakadályozhatja a víz folyását, ami ezzel először csak lelassul, de meg nem áll teljesen. Szintén a szűrő tisztaságára kell gyanakodnunk olyan esetben is, ha a jakuzzi fűtése nem kapcsol be, hiszen a legtöbb rendszer olyan biztonsági beállítást tartalmaz, amelyben egy bizonyos folyási sebesség alatt a fűtés nem működik annak érdekében, hogy a szisztéma ne melegedjen túl. Érdemes egyébiránt a fúvókák problémája esetében ellenőrizni a jakuzzi vízszintjét is. Ha túl alacsony, a légáramlás minősége megromlik, ami szintén a fűtés leállásához, illetve a fúvókák elégtelen működéséhez vezethet. Ha a víz szintje eléri a minimum értéket, feltétlenül töltsünk utána, amire a nyári melegekben rendszerint gyakrabban szükség van.

A jakuzzi hibás befúvóinak okai

A jakuzzi hibás befúvóinak okai

Nézzünk utána a dugulásoknak is

Ha a befúvók nyomásának mértéke elégtelenné válik, az sok esetben valamilyen dugulásnak is köszönhető. A légrendszernek ugyanis nagyon sok része eldugulhat, pláne rendszeres használat mellett, és amennyiben ez a probléma, a blokádot előidéző objektum eltávolításával azonnal megszüntethető. Érdemes főként a lábrésznél megtalálható lefolyónyílást ellenőrizni, amit szinte a legkisebb idegen tárgy is eldugíthat, így például pár falevél is blokkolhatja. Amennyiben jakuzzinkat nem takarítjuk túl gyakran, akkor az apró szennyeződések bekerülhetnek a légrendszerbe, és ott komoly problémákat okozhatnak. Ilyenkor a medencét le kell engedni, áramtalanítani, és átmosni a teljes légrendszert. Ugyanez az eljárás módja akkor is, ha közvetlenül a befúvó van eltömődve, ami ritka eset, de előfordulhat, általában akkor, ha egy nagyobb idegen tárgy kerül a rendszerbe, esetleg a fúvóka egy része letörik, ami ritka eset, mert kiváló minőségben készülnek az olcsóbb medencék fúvókái is.

Egy jakuzzi esetében nyomáscsökkenést idézhet elő továbbá az is, ha egyszerre túl sok befúvót akarunk használni, esetleg az, ha a szelepek véletlenszerűen bezáródnak. Ilyenkor a legjobb megoldás, ha azokat a fúvókákat kikapcsoljuk, amelyek éppen akkor nem szükségesek, és ezáltal jelentős mértékben is növelhető a vízsugár ereje.

A jakuzzi hibás befúvóinak okai - Hozzászólások

Még nincsen hozzászólás.

Hozzászólás írása

* A csillagal jelölt mezők kitöltése szükséges..

Biztonsági kérdés: