A gyűrű története

2013. július 8. 13:04.

Ma számtalan gyűrű létezik, amit előszeretettel hordanak a lányok, nők. A férfiak ezzel az ékszerrel óvatosan bánnak, nagyon kevesen hordanak a jegygyűrűjükön kívül mást az ujjaikon. Gyűrűket már az ősidők óta hordunk, varázsgyűrűs mítoszok óta jellemző ez a tevékenység.

Kiváltképpen a gyűrűsujjunkon szoktuk viselni ezt az ékszert, állítólag ez az ujj az, amiben van egy ideg, amely összeköti azt a szívvel. A középkorban elsősorban talizmánnak tartották a gyűrűt, különféle mágikus jeleket karcoltak bele az ékszerbe. A mai gyűrű őse Egyiptomból származik, körformájú.

A kör a végtelenséget szimbolizálja, a gyűrűn lévő körbefutás pedig a két ember szerelmét. A gyűrűk eleinte még növényekből készültek, csak jóval később anyagokból, például bőrből vagy csontból, vasból, végül pedig aranyból és ezüstből.

Gyűrűk, nyakláncok, fülbevalók, ékszerek: http://www.kristalyplaza.com

Magyarországon jellemzően a XIX. században kezdett elterjedni a jegygyűrű használata, kiszorítva a korábbi jegyességi ajándékokat, például a jegykendőt. A XX. században a lányok a fiúktól ezüst gyűrűket kaptak, akár több fiútól is, viselhette mindet, ha akarta. A komoly udvarló ezt az ezüst gyűrűt cserélte fel aranyra. A jegygyűrű viselése a házassági szándékra utalt az esküvő előtt is. A férfi három gyűrűt vásárolt, kettőt a nőnek, egyet pedig saját részre. Eleinte a második gyűrű csak kísérő díszgyűrű volt, de mára már az vált az eljegyzési gyűrűvé. Az eljegyzési gyűrű általában egy köves gyűrű, míg a jegygyűrű már arany, és azt már nem csak a nő visel, hanem a férfi is.

A jegygyűrűn és az eljegyzési gyűrűn kívüli gyűrűviselési szokások a XX. század végére, a XXI. elejére megváltoztak. Gyakran vásárolnak a lányok akár saját maguknak is díszes, köves aranyozott, ezüstözött, arany vagy ezüst ékszereket. Bár a gyűrű egy kiegészítővé vált, de a jegygyűrű jelentősége mind a mai napig megmaradt.

Forrás: http://kristalyplaza.com/index.php?route=pavblog/blog&id=21

A gyűrű története - Hozzászólások

Még nincsen hozzászólás.

Hozzászólás írása

* A csillagal jelölt mezők kitöltése szükséges..

Biztonsági kérdés: