A bélyeggyűjtés tudománya

2015. december 4. 10:52.

Néhány évtizeddel ezelőtt szinte elképzelhetetlennek tűnt, hogy egy – főként – fiúgyermek ne rendelkezzen otthon bélyeggyűjteménnyel. Miközben ugyanis egykoron mindenki postán keresztül intézte legfontosabb ügyeit, napi szinte rengeteg levél érkezhetett egy átlagos családhoz is, amelyeken szebbnél-szebb bélyegek kaptak helyet.

Ezek egy jelentős többsége, pláne az egykori limitált kiadások, esetleg a félrenyomott, hibás darabok ma óriási összegeket érhetnek, azonban akárcsak más gyűjthető régiség esetében, a bélyegeknél sem mind arany, ami fénylik.

Ismerjük meg a bélyegeket

A bélyeggyűjtés egyik legnagyobb érdekessége alighanem az, hogy a legértékesebb darabok nem azok, amelyek megfelelő minőségben, esetleg pecsételés nélkül maradtak meg az utókor számára, sokkal inkább azok, amelyek valamilyen okból kifolyólag hibásan kerültek forgalomba. Néhány évtizeddel ezelőtt főként a városi gyerekek között az számított az egyik legnagyobb dolognak, ha valaki komolyabb bélyeggyűjteménnyel rendelkezett. A helyzetet azzal lehetett igazán fokozni, ha a gyűjteményben külföldről érkezett bélyegek is szép számmal megtalálhatók voltak. Hazánkban a bélyeggyűjtés a 60-as 70-es években élte fénykorát, amikor konkrét bélyeggyűjtő körök működtek itthon, így sokan hozzáférhettek használatlan sorozatokhoz, blokkokhoz, elsőnapi borítékokhoz, valamint elrontott sorozatokhoz is.

  • Régiségekkel és gyűjtéssel kapcsolatos információkért kattints a regisegnet.hu weboldalra.

A tömegesség megjelenítése sajnos negatívummal is járt, ez ugyanis részben értéktelenítette a gyűjtemények legjavát, hiszen minél nagyobb példányszámban jelent meg valami, az annál kevésbé volt értékes. Amennyiben tehát a jelenben bélyeggyűjtésre adnánk a fejünket – ami egyre nehezebb lesz, hiszen bár még kaphatók bélyegek, de egyre kevesebb van belőlük –, az első és legfontosabb lépés, hogy előbb a szakirodalmat ismerjük és tanuljuk meg, hogy tisztában legyünk a bélyegek történetével, az egyes darabok múltjával. Ennek megfelelően megtudjuk, hogy vannak tipikusan korszakos gyűjtemények – háborúk, inflációk ideje –, vagy egy adott témához kapcsolódó kollekciók is – például történelmi vagy ünnepi ábrázolások –, amelyek értéke és gyakorisága is eltérő.

A hibás bélyeg mindig nagyobb kincs

Amit nagyon fontos megjegyezni a bélyeggyűjtés kapcsán, hogy hazánkban is találhatók igazi szent Grálok, ebből kifolyólag, ha elég vastag a pénztárcánk, könnyedén elkölthetünk milliókat is egy-egy újabb darabra. A legkeresettebb darabok azonban a bélyeggyűjtők körében még mindig az úgynevezett tévnyomatok, amelyeknek a lényege, hogy elrontották, hibásan nyomtatták meg őket, és csak véletlenül maradtak fenn, mert az ilyeneket rendszerint a forgalomba kerülés előtt vagy után azonnal bezúzzák.

Tévnyomatnak sokféle alternatívát nevezhetünk, így ebbe a kategóriába sorolható az elcsúszott vagy elrontott szín, a hibás nyomat, a rossz értékjelzés, de az is, ha rossz helyen került kipontozásra, esetleg félre lett nyomva. A bélyeggyűjtés ma már nem nagy üzlet, ellenben árveréseken gyakran bele lehet futni akár több százezer forintos tételekbe is!

A bélyeggyűjtés tudománya - Hozzászólások

Még nincsen hozzászólás.

Hozzászólás írása

* A csillagal jelölt mezők kitöltése szükséges..

Biztonsági kérdés: